tirsdag 7. juni 2011

Biri Mølle

I dag var jeg en tur på gamle Biri Mølle sammen med en anna ivrig hobbyfotograf som bor på Biri. Fikk spørsmål via Facebook om vi skulle treffes og fotografere en dag, og i dag traff vi hverandre for første gang. Det var hennes ide om å ta bilder på Mølla, og det var en strålende ide!
Finner ikke mye om Biri Mølle, men her er en liten forhistorie. Bildene kommer under :)

Bjørn Herberg skrev i sin tid om Biri Mølle:

"Lars Kristoffersen, som hadde garden Svennes på Biri fra 1768 til 1787, var en driftig mann. Han bygde garden opp fra en vanlig, middels gard, til bygdas største med ti husmannsplasser, gjestgiveri, sag, kvernbruk, og fiske i elva og i Mjøsa.
Sag og kvernbruk kom i stand rundt 1780 som et samarbeid mellom Svennes og Sigstad. Da Anders Lysgaard, gift med Lars`datter Ingeborg, overtok gården, fortsatte utviklingen og oppbyggingen. Kvernbruket og saga de hadde sammen med Sigstad ble lagt til Svennes og fikk etterhvert navnet Svennes sag og mølle.

Forutsetningen for sag og møllebruk den gang var vannkraft, og man tok fra et lite fall i Vismunda. Allerede i 1890-åra ble det tatt initiativ til å få Vismunda utbygd til elektrisk kraft, et samarbeidsprosjekt mellom Svennes sag og mølle og Biri Meieri Interessentskab A/S, men strømmen lot vente på seg til linjen Lillehammer - Raufoss ble utbygd i 1918.


Fram til 1890 var Svennes sag og mølle en gardsbedrift som tok på seg leiesaging og leiemaling for bygdas folk. Bedriften kom så over på private hender, og fikk navnet Biri sag - og mølle. Eiere skiftet ofte. Kjøpmann Nils Hellerud nevnes som eier 1905-07, deretter fulgte Petter Hasli og Kristian Bergum. Biri mølle brant ned i 1919, kommunen kjøpte da rettighetene og bygget saga og mølla opp til en tidsmessig og moderene bedrift som stod ferdig i 1921, med hus og bygninger som vi ser dem i dag.

I 1932 solgte kommunen bedriften til brødrene Hans og Olaf Øverjordet, som drev den helt fram til nedleggelse tidlig på 1970-tallet. Søskenbarnet Olaf K. Øverjordet hadde også en plass i familieedriften, som sagmester.
Hans H. Øverjordet var en interessert møllemann som stod for den daglige drift, mens broren Olaf ikke var så aktiv i driften, da han drev garden Øver-Beinerud som sin hovedgeskjeft.
Birger Joløkken var møllemester på Biri mølle en mannsalder, ansatt fra 1915 til 1964, nesten 50 år.
Kundekretsen kom fra Biri og Snertingdal og det ble malt 7-800 tonn årlig. Mølla hadde fire kvernpar, valsestol med sentrifugalsikt, tørke og såkornrenseri. Mølla hadde en turbin på 36 hk, og to elektriske motorer på tilsammen 54 hk.
En tur til mølla, som regel om kaldeste vinteren, var en heller kjølig opplevelse med hest, slede og tulupp.Hele dagen gikk med før en kunne ta turen oppover i bygda igjen med mjølsekkene. Ventetiden hadde man brukt på Goppel-butikken, til skoing av hesten hos smeden på Nyland, eller en tur på bakeriet hos Kristian og Karen.
  
I dag ligger bare Biri mølle der, og venter på å bli tatt i bruk til ett eller annet. Kanskjeden rett og slett venter å bli tatt vare på, med inventar og det hele, slik at vi kan vise den oppvoksende slektden møysommelige veien fra såkorn til brød".

 

4 kommentarer:

 1. Mange flotte og stemningsfulle bilder :)

  Artig å finne en fotoblogg fra noen i nærheten! Bor ved Redalen selv :)

  SvarSlett
 2. Hei :-)

  Flotte bilder :-) Liker slik stemning på bildene :-) Og artig at du tok med skriv fra far :-) Jeg blir veldig gjerne med å forograferer sammen med deg en dag jeg også altså ;-)

  Ønsker deg en flott uke :-)

  SvarSlett
 3. Og jeg starter gjerne en cafe og interiørbutikk i det lokalet der!!! takk for ideen :-)

  SvarSlett
 4. Takk for det, Cathrine :)
  Vi får prøve å få tatt en fotosafari vi også da, Alven! Kjempekoselig det :) Det er faren din som har skrevet det der ja? Syns jeg kjente igjen navnet ja :) Hadde gjort seg med cafe og interiørbutikk der ja, tenk så koselig det hadde vært?! Ha en strålende uke du også! :)

  SvarSlett